Koper schoonmaken met soda: verstandige keuze?

Koper schoonmaken met soda: verstandige keuze?

We kennen allemaal wel die ene koperen schat: een erfstuk van grootmoeder, een pronkstuk in de woonkamer of zelfs een geliefd koperen sieraad. Koper straalt een bijzondere charme uit en het koesteren van deze stukken brengt ons terug naar momenten van warmte en traditie.

De eigenschappen van koper

Koper is een uniek metaal dat bekend staat om zijn rijke, roodbruine kleur. Het wordt vaak gebruikt in sieraden, decoratieve voorwerpen en kunstwerken vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht. Hoewel koper duurzaam is, is het ook gevoelig voor oxidatie, wat leidt tot het verschijnen van een doffe laag en zelfs groene aanslag, ook wel bekend als patina. Dit maakt het behoud van de glans van koper een belangrijke overweging.

Koper schoonmaken met soda

Vaak wordt koper schoongemaakt met behulp van huishoudelijke ingrediënten zoals zuiveringszout (baking soda) gemengd met water tot een pasta. Deze pasta wordt aangebracht op het koper, grondig afgespoeld en gedroogd. Hoewel dit een gangbare methode is, heeft het enkele nadelen.

Lepel met soda voor het schoonmaken van koper

Waarom soda geen ideale oplossing is, maar Coat & Shine wel

Het gebruik van soda kan het koper beschadigen, vooral als er te hard wordt gewreven. Bovendien biedt het geen langdurige bescherming tegen oxidatie en patina. Hier komt Coat & Shine om de hoek kijken. Coat & Shine heeft een speciaal ontworpen sieraden poets- en beschermmiddel ontwikkeld voor koperen items en sieraden. Het reinigt zachtjes en herstelt de oorspronkelijke glans van koper, terwijl het tegelijkertijd een onzichtbare nanotechnologische beschermingslaag aanbrengt. Dit beschermt het koper tegen verdere oxidatie en patina, waardoor de glans behouden blijft.

Tips voor het schoonhouden en beschermen van koper

 • Vermijd agressieve chemicaliën: voorkom blootstelling aan agressieve chemicaliën, zoals bleekmiddel en chloor, die koper kunnen beschadigen.
 • Regelmatig onderhoud: reinig je koperen sieraden regelmatig om oxidatie te voorkomen. Coat & Shine Jewellery Cleaner & Protector is hierbij een perfecte keuze. 
 • Zachte doek: gebruik altijd een zachte, niet-schurende doek om koper schoon te maken en te polijsten, bijvoorbeeld een microvezeldoek. 
 • Bewaren: bewaar koperen sieraden op een droge plaats, bij voorkeur in een sieradendoos om krassen te voorkomen.

Koper is een prachtig en veelzijdig metaal dat, met de juiste zorg en bescherming, zijn glans en charme kan behouden voor de komende generaties. Coat & Shine is jouw bondgenoot in het koesteren en beschermen van je dierbare koperen schatten.

Terug naar blog

Ervaringen van onze klanten

Lees hieronder een greep uit onze Trustpilot reviews over wat klanten over ons schrijven.

 • Sammy-Jo Peeters

  Geweldig product. Het resultaat is perfect na eenmalig gebruik. Gebruikt het om mijn Pandora sieraden schoon te maken.

 • Saskia Wulmsen

  M'n zilveren Buddha to Buddha ring en m'n zilveren Zeuz armband werden na een minuutje poetsen wel stiekem weer als nieuw. En nu, een maandje later, shinen ze nog steeds.

 • Linda Vinois

  Ik was al een tijdje op zoek om mijn juweeltjes mooi op te kuisen. Direct uitgetest. Het werkt fantastisch. Ook heel vlugge en verzorgde levering. Bedankt !

 • Esmee v/d Neut

  Hele snelle service! En dan het product, wauw wat een verschil. Ik had m’n ketting al heel erg lang niet schoon gemaakt. Super blij mee

Waarom Coat & Shine Cleaner & Protector?

Repareert Coat & Shine beschadigingen?

Coat & Shine is een veilig en verzorgend sieradenpoetsmidel voor preventief onderhoud. Mocht je sieraden al beschadigd zijn, bezoek dan je lokale juwelier en vraag om advies hoe zij dit voor je kunnen herstellen.

Werkt Coat & Shine zoals een polijstmiddel?

De unieke formule van Coat & Shine reinigt en beschermt je sieraden juist zonder deze te polijsten of aan te tasten. Zo blijft de waarde van je sieraden optimaal.

Werkt Coat & Shine ook op bewerkte sieraden?

Jazeker, Coat & Shine is geschikt voor alle metalen, dus zo ook onder andere; gerhodineerde, verzilverde- en vergulde sieraden.

Is Coat & Shine veilig voor (edel)stenen?

Ja, Coat & Shine is veilig voor alle niet-poreuze materialen zoals kristallen, parels, (edel)stenen, glas en diamanten.

Hoe houdt Coat & Shine de sieraden zo lang mooi?

Coat & Shine brengt een voor het oog onzichtbare beschermlaag aan. Hierdoor maken sulfiden en oxiden geen kans om je sieraden weer dof en vies te maken (de welbekende zwarte laag).

Hoeveel kan ik schoonmaken met 15ml?

Omdat je voor de meeste sieraden slechts 1 druppel nodig hebt kun je wel meer dan 40 poetsbeurten doen met slechts één flacon van 15ml. Lekker duurzaam dus.


"Cherish your precious jewellery"