Zilver schoonmaken met cola

Zilver schoonmaken met cola

Heb je ooit gehoord van het idee om zilveren sieraden schoon te maken met cola? Het klinkt misschien als een ongebruikelijke en handige huishoudelijke truc. Cola, dat we vaak zien als verfrissende dorstlesser, lijkt op het eerste gezicht uit verhalen misschien een veilige oplossing om je zilveren sieraden weer te laten stralen. Maar voordat je je favoriete zilveren ring in een glas cola laat vallen, laten we eens kijken naar de wetenschap en de realiteit achter deze populaire mythe.

De wetenschap achter zilver

Om te begrijpen waarom zilver na verloop van tijd dof wordt en aanslag krijgt, moeten we naar de chemie van zilver kijken. Zilver is een edelmetaal dat van nature reageert met zwavelverbindingen in de lucht, wat leidt tot de vorming van zilveroxide en uiteindelijk aanslag op het oppervlak van het zilver. Dit proces staat bekend als oxidatie. Gelukkig zijn er manieren om dit te reinigen én te voorkomen. 

Experimenteren met cola

Het idee om zilveren sieraden met cola te reinigen, is gebaseerd op het zuur in cola. Het zuur in cola kan inderdaad enige reinigende werking hebben en oxidatie van zilver verminderen. Echter, het proces is niet zonder risico's. Het zuur in cola kan de beschermende laag van zilver aantasten en het metaal beschadigen. Daarnaast kunnen suikers en andere stoffen in cola een plakkerig residu achterlaten dat nog moeilijker te verwijderen is. En dat is juist wat we niet willen voor onze dierbare sieraden. 

De verstandige keuze: speciale poetsmiddelen

Als je je zilveren sieraden wilt reinigen en hun glans wilt herstellen, is het raadzaam om speciale sieradenpoetsmiddelen te gebruiken. Deze producten zijn ontworpen om sieraden voorzichtig te reinigen en te beschermen tegen verdere oxidatie. Ze bevatten geen schurende stoffen die het zilver kunnen beschadigen. Een goed voorbeeld hiervan is Coat & Shine Jewellery Cleaner & Protector. 

Hoewel het idee van zilveren sieraden schoonmaken met cola misschien verleidelijk is, is het geen aanbevolen methode. De risico's van het beschadigen van je kostbare sieraden wegen vaak niet op tegen de mogelijke voordelen. Als je je zilveren sieraden wilt koesteren en hun glans wilt behouden, kies dan voor de zachte en veilige benadering van speciale sieradenpoetsmiddelen, die speciaal zijn ontwikkeld om je sieraden te beschermen en te laten stralen. Zo kun je jouw dierbare sieraden mooi houden voor de volgende generatie.

Terug naar blog

Ervaringen van onze klanten

Lees hieronder een greep uit onze Trustpilot reviews over wat klanten over ons schrijven.

 • Sammy-Jo Peeters

  Geweldig product. Het resultaat is perfect na eenmalig gebruik. Gebruikt het om mijn Pandora sieraden schoon te maken.

 • Saskia Wulmsen

  M'n zilveren Buddha to Buddha ring en m'n zilveren Zeuz armband werden na een minuutje poetsen wel stiekem weer als nieuw. En nu, een maandje later, shinen ze nog steeds.

 • Linda Vinois

  Ik was al een tijdje op zoek om mijn juweeltjes mooi op te kuisen. Direct uitgetest. Het werkt fantastisch. Ook heel vlugge en verzorgde levering. Bedankt !

 • Esmee v/d Neut

  Hele snelle service! En dan het product, wauw wat een verschil. Ik had m’n ketting al heel erg lang niet schoon gemaakt. Super blij mee

Waarom Coat & Shine Cleaner & Protector?

Repareert Coat & Shine beschadigingen?

Coat & Shine is een veilig en verzorgend sieradenpoetsmidel voor preventief onderhoud. Mocht je sieraden al beschadigd zijn, bezoek dan je lokale juwelier en vraag om advies hoe zij dit voor je kunnen herstellen.

Werkt Coat & Shine zoals een polijstmiddel?

De unieke formule van Coat & Shine reinigt en beschermt je sieraden juist zonder deze te polijsten of aan te tasten. Zo blijft de waarde van je sieraden optimaal.

Werkt Coat & Shine ook op bewerkte sieraden?

Jazeker, Coat & Shine is geschikt voor alle metalen, dus zo ook onder andere; gerhodineerde, verzilverde- en vergulde sieraden.

Is Coat & Shine veilig voor (edel)stenen?

Ja, Coat & Shine is veilig voor alle niet-poreuze materialen zoals kristallen, parels, (edel)stenen, glas en diamanten.

Hoe houdt Coat & Shine de sieraden zo lang mooi?

Coat & Shine brengt een voor het oog onzichtbare beschermlaag aan. Hierdoor maken sulfiden en oxiden geen kans om je sieraden weer dof en vies te maken (de welbekende zwarte laag).

Hoeveel kan ik schoonmaken met 15ml?

Omdat je voor de meeste sieraden slechts 1 druppel nodig hebt kun je wel meer dan 40 poetsbeurten doen met slechts één flacon van 15ml. Lekker duurzaam dus.


"Cherish your precious jewellery"